Ανεξαρτήτως της εκδήλωσης πόνου ή όχι, η βουβωνοκήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται διότι ελοχεύει ο κίνδυνος της περίσφιξης της κήλης. Αυτό, οδηγεί ραγδαία σε μόνιμη βλάβη των ενδοκοιλιακών οργάνων και σε περίπτωση απόφραξης του εντέρου λόγω της περίσφυξης, προκαλείται ειλεός. Η αντιμετώπισή του αποτελεί επείγουσα χειρουργική κατάσταση καθώς μπορεί να κινδυνεύσει ακόμη και η ζωή του ασθενούς
Την επέμβαση της βουβωνοκήλης τη διενεργούμε κατ΄ αρχήν με ανοιχτή χειρουργική και μόνο στο 30% των περιστατικών εκτιμούμε ότι χρήζει λαπαροσκοπικής τεχνικής.
Η επέμβαση περιλαμβάνει την επαναφορά των οργάνων και ιστών στην σωστή ανατομική τους θέση με ταυτόχρονη διόρθωση του λόγου της μετακίνησής τους, δηλαδή την ενίσχυση του σημείου από το οποίο έχουν προβάλλει, ώστε να μην επανέλθουν. Διενεργείται μέσω μικρής τομής στην βουβωνική χώρα υπό τοπική, ραχιαία ή γενική αναισθησία, με ή χωρίς ειδικό συνθετικό πλέγμα για την ενίσχυση των κοιλιακών τοιχωμάτων.
Το είδος της επέμβασης είναι εξατομικευμένο ως προς την τεχνική και τη χρήση πρόσθετων υλικών, με βάση τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.