Η κρυψορχία είναι μία συγγενής ανωμαλία, κατά την οποία οι όρχεις μετά τη γέννηση του αγοριού δεν έχουν κατέβει στη φυσιολογική τους θέση, συνήθως στα πρόωρα νεογνά. Μπορεί το βρέφος να εμφανιστεί κρυψορχία μόνο στον ένα ή και στους δύο όρχεις. Μετά τον 3 μήνα εάν οι όρχεις δεν έχουν λάβει τη θέση τους, τότε υπάρχει διαπιστωμένη κρυψορχία η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί διότι στατιστικά ενοχοποιείται για υπογονιμότητα και για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των όρχεων.
Η ενδεδειγμένη ηλικία για τη χειρουργική αντιμετώπιση είναι πριν από τους 18 μήνες του παιδιού, διότι λόγω της πίεσης που υφίσταται στη λάθος θέση ο όρχις, σταδιακά ατροφεί. Υπάρχουν όμως ενήλικες οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν υποβλήθηκαν σε μικρή ηλικία σε επέμβαση. Οι έφηβοι ή άνδρες αυτοί, εκτός από το αισθητικό θέμα που συνήθως θέλουν να αντιμετωπίσουν, πρέπει να υποβάλλονται σε επέμβαση για την καλύτερη παρακολούθηση του όρχεως, καθώς στην κρυψορχία τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στον όρχι είναι αυξημένα. Εάν ο όρχις έχει ατροφήσει μόνο μερικώς, πριν από την επέμβαση προτείνεται η κατάψυξη σπέρματος. Κατά την επέμβαση, ο όρχις διατηρείται έστω και ατροφικός, διότι συνεχίζει να παράγει τεστοστερόνη. Πάντως, συχνά μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο όρχις σταδιακά ατροφεί. Τέλος, κατά τη διάρκεια της επέμβασης λαμβάνεται δείγμα για βιοψία, προκειμένου να ελεγχθεί για προκαρκινωματώδεις βλάβες.
Η επέμβαση της ορχεοπηξίας
Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της κρυψορχίας ονομάζεται ορχεοπηξία. Στοχεύει στο να κατέβει ο όρχις μαζί με τα αγγεία, τα λεμφαγγεία, τα νεύρα και τον σπερματικό πόρο που συνδέονται με τον όρχι, από τη βουβωνική χώρα που βρίσκεται, στη φυσιολογική του θέση μέσα στο όσχεο. Εκεί θα καθηλωθεί με ράμματα και θήκη που παρασκευάζεται όσο γίνεται χαμηλότερα, ώστε να μην μετακινηθεί εκ νέου.
Η επέμβαση διενεργείται με μικρή τομή (3-5 εκατ.) ανοιχτής χειρουργικής στη βουβωνική χώρα, με γενική αναισθησία του ασθενούς και με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 30΄- 45΄ και ποσοστά επιτυχίας έως 90%. Σε περίπτωση που ο όρχις έχει ατροφήσει τελείως, αφαιρείται για να μειωθεί η πιθανότητα καρκίνου.
Ο ασθενής παραμένει στην κλινική για 4 περίπου ημέρες. Σε 2-3 εβδομάδες μπορεί να επιστρέψει σε πλήρεις δραστηριότητες.