Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος που κάθε άνδρας πρέπει να κάνει μετά τα 40 χρόνια είναι η εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα αλλά δεν είναι αρκετός, καθώς υπάρχουν περιστατικά με πολύ χαμηλό PSA που είχαν καρκίνο του προστάτη και περιστατικά με υψηλό PSA που δεν είχαν. Απαιτείται περιοδικός δακτυλικός έλεγχος και διορθικό υπερηχογράφημα από τον ουρολόγο προκειμένου να ελέγξει για σκληρύνσεις οι οποίες ενοχοποιούνται για καρκίνο του προστάτη.
Εάν ο ουρολόγος εκτιμά ότι απαιτείται βιοψία αυτή πρέπει να διενεργηθεί το ταχύτερο δυνατόν. Από τα αποτελέσματά της ο ουρολόγος θα εκτιμήσει εάν απαιτείται η συνδρομή ογκολόγου – παθολόγου ή ακτινοθεραπευτή και θα δώσει τις απαιτούμενες οδηγίες προς τον ασθενή.
Εάν ο καρκίνος είναι εντοπισμένος, δεν έχει δώσει μεταστάσεις και ο ασθενής είναι σε καλή γενική κατάσταση, τότε διενεργείται ριζική προστατεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση όλου του προστάτη προστάτη αδένα μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις και αναλόγως του περιστατικού και αφαίρεση και των λεμφαδένων (λεμφαδενεκτομή).
Η επέμβαση διενεργείται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, διότι υπερέχουν ως προς το ογκολογικό αποτέλεσμα, τον χρόνο νοσηλείας, τον μετεγχειρητικό πόνο, τη στυτική λειτουργία και την ακράτεια. Αναλόγως του περιστατικού, μπορεί όμως να διενεργηθεί και με ανοιχτή τομή. Σε όλες τις τεχνικές απαιτείται μεγάλη χειρουργική εμπειρία του ουρολόγου .
Δείτε πώς διενεργείται το χειρουργείο της ριζικής προστατεκτομής.