Εάν είναι επιφανειακός καρκίνος ουροδόχου κύστεως
Ο καρκίνος αυτός ο ονομάζεται επιφανειακός και είναι ο συχνότερος. Έχει προσβάλει μόνο το επιφανειακό στρώμα του τοιχώματος της κύστης. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται διουρηθρική εκτομή του όγκου (TUR-T). Δηλαδή, δια μέσου της ουρήθρας εισάγεται κάμερα και ειδικό εργαλείο που κόβει και αφαιρεί πλήρως τον όγκο ώστε να έχει υγιή όρια. Τα τεμάχια μετά από βιοψία θα επιβεβαιώσουν εάν πρόκειται για επιφανειακό καρκίνο ή έχει υπάρξει διήθηση.
Εάν όντως είναι μόνο επιφανειακός τότε μπορεί να εφαρμοστεί ενδοκυστική έγχυση (ανοσοθεραπεία) με BCG δηλαδή, τον βάκιλο της φυματίωσης . (Διαβάστε την ανακοίνωση του Δρ. Χοϊδά με θέμα «Θεραπεία των επιφανειακών όγκων της ουροδόχου κύστεως με B.C.G.», εδώ. )
Ο /η ασθενής μετά την επέμβαση υποβάλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε κυστεοσκόπηση κ;αι υπερηχογράφημα νεφρών, κύστης, διότι συχνά εμφανίζονται νέες βλάβες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Εάν είναι διηθητικός ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως
Εάν ο καρκίνος έχει εισχωρήσει στο τοίχωμα της κύστης (διήθηση) τότε έχουμε έναν ιδιαιτέρως επιθετικό καρκίνο ο οποίος κάνει μεταστάσεις στους λεμφαδένες, στο ήπαρ, στους πνεύμονες και στα οστά. Η θεραπεία εκλογής είναι η ριζική κυστεκτομή με ταυτόχρονη δημιουργία ορθότοπης νεοκύστης, προκειμένου ο/η ασθενής να ουρεί φυσιολογικά.
Η επέμβαση αυτή θεωρείται η δυσκολότερη όχι μόνο στην χειρουργική ουρολογία αλλά και από τις πλέον δύσκολες συνολικά στη χειρουργική: Αφαιρείται ολόκληρη η ουροδόχος κύστη, στον άνδρα ο προστάτης και οι σπερματοδόχες κύστεις και στη γυναίκα, η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες. Ακολουθεί η αφαίρεση τμήματος του εντέρου και η σύνδεσή του στο ουροποιητικό σύστημα για τη δημιουργία νέας κύστης.
Λόγω της βαρύτητας της επέμβασης για τον ασθενή, δεν εφαρμόζεται σε ασθενείς με κακή κατάσταση υγείας . Στους ασθενείς αυτούς εφαρμόζεται χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με ακτινοβολία.
Δείτε πώς διενεργείται η ριζική κυστεκτομή με τη δημιουργία ορθότοπης νεοκύστης.