
Αποτελεί την πρώτη επιλογή για την λιθίαση του ουρητήρα με εξαιρετικά αποτελέσματα και με τη μέγιστη ασφάλεια. Προτιμάται έναντι της εξωσωματικής λιθοτριψίας, διότι υπάρχει απευθείας επαφή της ακτίνας laser με την πέτρα για τον κατακερματισμό της.
Εκτός από τη διαγνωστική της αξία, είναι η μέθοδος με την οποία μπορούμε δια μέσου του ενδοσκοπίου να σπάσουμε έναν λίθο (πέτρα) ή ακόμη και να αφαιρέσουμε έναν όγκο.
Η ουρητηροσκόπηση εφαρμόζεται και μετά από μία εξωσωματική λιθοτριψία, προκειμένου να αφαιρεθούν τα κομμάτια της πέτρας που πέφτουν στον ουρητήρα στη σειρά, σαν να σχηματίζουν τις χάντρες ενός κομπολογιού (staine strasse).
Είναι ασφαλής μέθοδος στη χρήση της και για μικρά παιδιά με λιθίαση.
Είναι όμως πολύ σημαντική ως μέθοδος κυρίως σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί ήδη σε μεταμόσχευση νεφρού και αντιμετωπίζουν λιθίαση του ουρητήρα. (Δείτε εδώ αναλυτικά)
Με την ουρητηροσκόπηση η είσοδος του ενδοσκοπίου γίνεται από την φυσική οδό, την ουρήθρα, συνεχίζει στον ουρητήρα. Από εκεί , με οδηγό την κάμερα και σε πολλές περιπτώσεις και με τη βοήθεια της ακτινοσκόπησης (c- arm) διασφαλίζοντας συνεχή και άριστη ορατότητα, φθάνουμε στον λίθο, τον κατακερματίζουμε και τον αφαιρούμε.
Η ουρητηροσκοπική λιθοθρυψία για λίθους που εντοπίζονται στο κάτω τριτημόριο του ουρητήρα εμφανίζει ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο του 90%.
Θεραπευτικά η ουρητηροσκόπηση χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση στενωμάτων του ουρητήρα με αποτελέσματα ανάλογα της ανοιχτής επέμβασης. Στα θηλώματα και στους όγκους, μετά τη διάγνωση που μας παρέχει η ουρητηροσκόπηση, απαιτείται ριζική αντιμετώπιση, όπως η νεφρό – ουρητηρεκτομή.
Πώς γίνεται η ουρητηροσκόπηση
Χρησιμοποιούμε ένα ενδοσκόπιο που εισάγεται από την «φυσική οδό», την ουρήθρα και ονομάζεται ουρητηροσκόπιο το οποίο είναι συνδεδεμένο με μία πηγή φωτός και με αντλία νερού. Στο ενδοσκόπιο υπάρχει ένα «κανάλι» εργασίας από το οποίο μπορούμε να περάσουμε συνήθως τις ίνες laser λιθοτρίπτη πολύ μικρής διαμέτρου ή μικροεργαλεία, όπως ένα basket ( καλάθι) ή λαβίδες για τον χειρισμό της. Το φως μας επιτρέπει να δούμε με απόλυτη ακρίβεια στο σημείο που μας ενδιαφέρει και να προβούμε στους απαραίτητους χειρισμούς. Εάν η ορατότητα λόγω της θέσης του λίθου δεν είναι επαρκής τότε η ουρητηροσκόπηση γίνεται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Οι μικροί λίθοι αφαιρούνται ολόκληροι με τη βοήθεια του καλαθιού ή με λαβίδες ενώ εάν είναι μεγαλύτεροι από τη διάμετρο του ουρητήρα προκειμένου να μην τον πληγώσουν κατά την διαδικασία της αφαίρεσης, κατακερματίζονται με τη «φρέζα» του laser και στη συνέχεια αφαιρούνται.
Ο /η ασθενής , αναλόγως του περιστατικού, υποβάλλεται σε γενική αναισθησία ή λαμβάνει μόνο μέθη. Η ουρητηροσκόπηση είναι αναίμακτη επέμβαση. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και αντιμετωπίζεται με αυθημερόν παρουσία στην κλινική, εκτός εάν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης.
Στον/στην ασθενή τοποθετείται προληπτικά ένας λεπτός ουρητηρικός καθετήρας προκειμένου να είναι ταχύτερη η αποβολή των συγκριματών του λίθου. Ο καθετήρας αφαιρείται μετά από 4-5 ημέρες.