Το σημείο και το μέγεθος του όγκου εντός του νεφρού, καθορίζει το είδος του χειρουργείου. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση όλου του νεφρού, δηλαδή η ριζική νεφρεκτομή (Ανοιχτή ή λαπαροσκοπική ή ρομποτική), η οποία προσφέρει δυνατότητα ίασης.
Με τις ίδιες μεθόδους μπορεί να γίνει και μόνο μερική νεφρεκτομή, δηλαδή εκτομή τμήματος του νεφρού με τον όγκο, αναλόγως του μεγέθους και της θέσης του. Συνιστάται για ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε μεταμόσχευση στον άλλο νεφρό ή αυτός υπολειτουργεί (ρικνός) ή βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, σε ασθενείς που έχουν μόνο ένα νεφρό και αυτός εμφάνισε όγκο, σε ασθενείς με όγκο και στους δύο νεφρούς και σε ασθενείς με κληρονομικά σύνδρομα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης νέων όγκων. Στόχος, εκτός από την αφαίρεση του όγκου είναι να διαφυλαχθεί η μελλοντική νεφρική λειτουργία έστω και υπολειπόμενη.
Σε περιπτώσεις πολύ μικρών όγκων, που είναι μονήρεις και με καλή διαφοροποίηση, μπορεί ο ουρολόγος να συστήσει την ενδοσκοπική προσέγγιση με λαπαροσκόπηση και την εκτομή του όγκου με laser, χωρίς την αφαίρεση του νεφρού και του ουρητήρα.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Όλες οι χειρουργικές τεχνικές (λαπαροσκοπική, ανοιχτή, ρομποτική), περιλαμβάνουν την απολίνωση της νεφρικής αρτηρίας και φλέβας ξεχωριστά και στη συνέχεια παρασκευή και αφαίρεση του νεφρού με ακέραιη την περιτονία. Σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου για μετάσταση στο επινεφρίδιο, ή διαπιστωθούν διογκωμένοι περιοχικοί λεμφαδένες, αφαιρούνται. Όλες οι τεχνικές έχουν τα ίδια ογκολογικά αποτελέσματα.
Η λαπαροσκοπική νεφροουρητηρεκτομή θεωρείται μέθοδος εκλογής για το ουροθηλιακό καρκίνωμα της νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα αλλά και για καλοήθεις παθήσεις του νεφρού (μη λειτουργικό νεφρό από παλινδρόμηση με μεγάλη διάταση του ουρητήρα).
Με την λαπαροσκοπική τεχνική, οι ουλές στον νεφρό είναι πολύ μικρότερες, η ανάρρωση του ασθενούς ταχύτερη, η απώλεια αίματος μηδαμινή, ο μετεγχειρητικός πόνος ελάχιστος και κυρίως είναι πολύ μικρότερες οι μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα. Επίσης, η τοποθέτηση του νεφρού σε ειδική λαπαροσκοπική σακούλα πριν από την αφαίρεσή του, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο διασποράς καρκινικών κυττάρων.
Η λαπαροσκοπική νεφροουρητηρεκτομή συνιστάται ιδιαίτερα σε ασθενείς με επιβαρυμένο ιστορικό. Η παροχέτευση αφαιρείται 2-3 ημέρες μετά την επέμβαση ενώ ο καθετήρας παραμένει για 1-2 ημέρες ακόμη.
Το σημείο της χειρουργικής προσπέλασης (οπισθοπεριτοναϊκή, διαπεριτοναϊκή, θωρακοκοιλιακή), εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του όγκου, αλλά και από την ανατομία του ασθενούς.
Στην μερική νεφρεκτομή, κρίσιμο σημείο για τη διάσωση του εναπομείναντος τμήματος του νεφρού, είναι η ταχύτητα διενέργειας της επέμβασης, δεδομένο που απαιτεί μεγάλη χειρουργική εμπειρία.