Πολλοί άνθρωποι έχουν κύστεις στα νεφρά, μία ή περισσότερες και το ποσοστό τους αυξάνει ανάλογα με την ηλικία τους. Οι κύστεις περιέχουν υγρό, είναι ακίνδυνες, δεν προκαλούν ενόχληση και συνήθως ανακαλύπτονται τυχαία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτείται η χειρουργική τους αντιμετώπιση.
Όταν όμως οι κύστες των νεφρών είναι ευμεγέθεις, μπορεί να προκαλέσουν πόνο, πυρετό, υψηλή πίεση, συχνουρία ή ακόμη και αιματουρία, ενώ εάν μεγαλώνουν μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στη νεφρική λειτουργία. Στις περιπτώσεις αυτές, οι κύστεις ελέγχονται διαγνωστικά με υπερηχογράφημα και με κλινική εξέταση από τον ουρολόγο.
Εάν κριθεί ότι απαιτείται χειρουργείο, τότε η επέμβαση γίνεται διαδερμικά, με τοπική αναισθησία. Δηλαδή, από μία τομή (1- 2 εκατ.) στο δέρμα εισάγεται ένας μικρός καθετήρας ο οποίος υπο ακτινοσκοπική καθοδήγηση προκειμένου ο ουρολόγος να εξασφαλίζει ορατότητα, οδηγείται εντός της κύστης. Με ειδικά μικροεργαλεία που διέρχονται από τον καθετήρα ο ουρολόγος τρυπά την κύστη (παρακέντηση) για να αδειάσει και στη συνέχεια εγχύει μία ουσία που κολλά μεταξύ τους τα τοιχώματα της κύστης για να μην ξαναγεμίσει. Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε 15΄ -30΄ και ο/η ασθενής αναχωρεί από την κλινική την ίδια ημέρα.